• Rukeri White Highlands

 • Deze zeldzame Afrikaanse thee wordt geoogst in een gebied met een wondermooie natuur en meren. Het tropische klimaat en de rijke vulkanische grond verbeteren de groei van deze thee die een ongelooflijke hoeveelheid van verschillende smaken bevat.

  De rarities zijn theeën van de meest verfijnde biologische kwaliteit uit verschillende regio’s. Sommige van deze theeën zijn uniek omdat er slechts enkele kilo’s per jaar van geoogst worden, andere omwille van hun speciale karakter of hun bijzondere aroma.

  Deze thee is verpakt in een mooi blik, dat de ideale bescherming biedt tegen vocht, licht en andere omgevingsfactoren. Hierdoor blijft de thee lange tijd vers en aromatisch.

 • Rukeri White Highlands
 • € 23,11
  • Eigenschap: Biologisch
  • Oorsprong: Rwanda
  • Soort: Witte thee
  • Trektijd: 1-2 min
  • Temperatuur: 60-70°C
  • Gebruik: 12-15g
  • Hoeveelheid water: 1l

Door Qualithee geproefd

Algemene info

Het is een witte thee die afkomstig is van het Afrikaanse Rwanda. De theetuinen waar de blaadjes hiervan worden geoogst bevinden zich in natuurgebieden met vele meren. Ook het klimaat is er tropisch en dus gunstig en er bevinden zich vele (actieve) vulkanen in de omgeving waardoor de bodem ook meer mineralen bevat dan op andere plaatsen. Al deze factoren gaan de groei van de theeplant hier gunstig beïnvloeden en smaak en aroma ten goede komen.

De thee ontdekken

Ik heb de thee gezet op zijn Japans. Dit wil zeggen, met mijn Japans theepotje, de Kyusu. Deze heeft een inhoud van +/- 200 ml. Daarvoor heb ik 4 gram theeblaadjes afgewogen.

Bij thee, en vooral dan thee van enige kwaliteit, merk je vaak een evolutie in smaak en aroma naarmate je meerdere infusies van dezelfde theebaadjes maakt. Doe dit dan ook vooral. Het is zo zonde om een kwaliteitsthee, die vaak ook wat duurder is, na slechts 1 keer te laten trekken de blaadjes al weg te doen. Ik heb dezelfde blaadjes liefst 5 keer laten trekken! En nog steeds zat er smaak in.

Bij de droge blaadjes valt meteen de fijne structuur op en de zoete geur. Dit geeft ook al meteen een eerste indruk over de kwaliteit van de thee. Hoe feller de thee ruikt, hoe verser. Als je zulke mooie fijne blaadjes hebt, is de kans op handpluk eveneens veel groter.

Ik heb alle vijf de infusies met water op 60 graden gezet (met Spa-water natuurlijk, als tea-addict) en 50 seconden laten trekken. De eerste infusie was heel licht van kleur. Heel licht geel – wit. Persoonlijk kan ik de volle, zachte smaak meteen appreciëren. Dit is heel typisch voor witte thee ook. Anderen, vooral de die-hard liefhebbers van zwarte thee en postgefermenteerde thee, gaan misschien dat beetje ‘pit’ missen.

Wat jullie niet weten, of misschien ook wel, is dat witte thee ook wel vaak functioneel gebruikt wordt in de foodpairing. Een beetje om ‘de mond en de smaak te reinigen’ tussen twee gerechten in. Het kan het pikante wat wegnemen en het ‘vettige’ wat neutraliseren. Je kan hier inderdaad merken dat er subtiel ‘filmend laagje’ wordt achtergelaten in de mond en je zou dus zo weer verder kunnen naar het volgende gerecht.

Ik haal ook een lichte en aangename zoete toets uit de thee, evenals een heel erg subtiel bitter nasmaakje en een lichte astringentie. Daarmee bedoel ik het ‘droge mond gevoel’. Beide zitten hier voor mij wel vooral in de nasmaak ook als de thee al wat aan het afkoelen is. Als je hier geen fan van bent, is snel genoeg opdrinken zeker de boodschap.

De tweede en derde infusie waren voor mij zoeter en meer uitgesproken van smaak. Ik vind deze ook een bloemige toets krijgen, wat ik er in de eerste infusie niet zo meteen kon uithalen. De nasmaak tovert wel wat meer astringentie naar voor.

Bij de vierde infusie is de smaak, heel subtiel, nog net iets meer uitgesproken. Iets meer plantaardig ook, maar nog steeds erg zacht. Bitterheid en astringentie zijn terug wat minder aanwezig dan in de vorige infusies.

De vijfde infusie is de laatste die ik er mee gezet heb. Ik haal er nog steeds de licht zoete en bloemige smaak uit. Maar je merkt wel dat het een beetje afzwakt. Eventueel had ik deze iets langer kunnen laten trekken. Waarschijnlijk had ik dan nog net iets meer smaak er uit kunnen halen.

Temperatuur en trektijden zijn belangrijk maar er is altijd wel enige marge om een beetje uit te proberen en zo zelf op ontdekkingstocht te gaan en uit te zoeken welke smaken jij zelf allemaal kan ontdekken in je thee. De eerste infusie die je met de blaadjes maakt is zeker niet altijd diegene die je de lekkerste zal vinden!

 • stk
 • g